tirsdag den 29. oktober 2024

Martin Wangsgaard Jürgensen - Drømmenes pris – H.P. Lovecrafts liv og litteratur



Drømmenes pris – H.P. Lovecrafts liv og litteratur
Af Martin Wangsgaard Jürgensen
Kandor, 2024, 444 sider

Anmeldereksemplar leveret af forlaget.

Det er ca. 5 år siden at det sidste bind med oversættelsen af Lovecrafts samlede værker udkom på forlaget Kandor. Nu er der udkommet en bog om Lovecraft på forlaget, og lad mig allerede fra her sige at bare synet af bogen gør at den må være et must-buy hvis man har de andre bøger. Omslaget er i den samme hvide tone som de andre, og så er den prydet af en svag men stemningsfuldt Lovecraft silhuet.

Forfatteren til Drømmenes pris – H.P. Lovecrafts liv og litteratur er Martin Wangsgaard Jürgensen, som ud over også selv at skrive skønlitteratur inden for det overnaturlige gys (senest Pramdrageren), også har udgivet fagbogen Skrækvisioner – Den moderne gysers udvikling (Syddansk Universitetsforlag, 2020). Jeg må med skam indrømme at selvom jeg selvfølgelig har købt Skrækvisioner så har jeg desværre ikke har fået læst den endnu.

Drømmenes pris er ikke en direkte biografi, men derimod en bog der kombinerer en gennemgang af Lovecrafts liv med udgangspunkt i de historier han skriv, og hvornår han skrev dem. Det er således mere en analyse af hans værker og hans udvikling som forfatter, sammenstillet med hvordan hans liv artede sig, og hvordan han udviklede sig.

Jeg skrev selv en Lovecraft biografi i første nummer af mit Lovecraft fanzine Nyarlathotep (2003), men når jeg læser Drømmenes pris, og kigger tilbage på det jeg skrev, så kan jeg tydeligt se at der er sket meget i analysen for forståelsen af hvem Lovecraft var, og at de værker jeg byggede min biografi på var af de ældre biografier, og ikke de nyere eller de mange tekster der er blevet skrevet om Lovecraft. Og der er blevet skrevet meget om Lovecraft. Litteraturforskeren S.T. Joshi joker selv med at det han har skrevet om Lovercraft, fylder mere end Lovecrafts samlede værker. Med alt det der er skrevet og udgivet om Lovecraft kan man selvfølgelig godt tænke om der er behov for endnu en bog. Efter endt læsning af Drømmenes pris må jeg sige at denne bog bestemt har sin berettigelse. Ikke kun fordi det er det første udgivelse på dansk der så grundigt går til stoffet, men også fordi den ikke bare er en et opkog af andre biografier, men Jürgensen har lavet et grundigt analytisk arbejde.

Den sidste del af bogen omhandler Lovecrafts indvirken på eftertiden, og de mange der har ladet sig inspirere af hans værker. En af konklusionerne som drages i dette afsnit, og som jeg er enig med forfatteren i, er at man i dag støder på Lovecraft referencer rigtigt mange steder, men at langt de fleste af disse faktisk ikke referer Lovecraft, men derimod mere hans kunst-mytologi som oftest betegnes Cthulhu-mythos. Lovecraft gik meget op i stemning og mange af de væsner han beskrev var kun løseligt beskrevet og gerne i termer der skulle vise at den menneskelige opfattelse ikke kunne rumme disse væsner. I dag så ser man tentakelvæsner flere steder i pop-kulturen, hvor man tydeligt kan se at det tager afsæt i Cthulhu-mytologien, men at der ikke er meget Lovecraft tilbage i det. Jeg var selv i mange år Lovecraft samler, og købte hvad jeg stødte på at film, bøger og tegneserier. Mængden steg dog så meget, og meget af det kunne jeg se ikke rigtigt havde noget med Lovecraft at gøre alligevel, så jeg begrænsede mig til at samle hvad der kom på dansk, men efterhånden så gik jeg også fra at skulle samle alt, til en noget mere selektiv tilgang.

I Drømmenes pris nævnes kun et par enkelt danske værker som tager afsæt i Lovecraft, og jeg kunne da godt have tænkt mig at der var blevet brugt noget mere plads på den del, specielt med de tegneserier og andet der er udgivet på dansk.

Opsummeret så er dette et værk som bestemt hørre hjemme i en Lovecraft samling, men også ikke fans vil bestemt kunne finde bogen interessant, specielt den del der omhandler hvordan eftertiden har taget Lovecraft til sig, og hvordan hans værker har fået nyt liv i mange forskellige former.

(Denne anmeldelse er også bragt på Himmelskibet.dk)

søndag den 20. oktober 2024

Homunculus

 

Tegneserierne Homunculus af Benni Bødker og Rune Ryberg handler om dr. Harryhausen og hans laboratorieskabte hjælper, som kan bevæge sig ud og ind af Æterplanet. De møder en række tentakelvæsner, og jeg kunne ikke lade være med at tænke på Lovecrafts ”From Beyond” i forhold til ideen med at der er væsner omkring os som vi ikke kan sanse.

Dr. Harryhausen arbejder for at afsløre falske medier, men han støder også på et yderstat farligt okkulte selskab som bestemt ikke er til at spøge med.

 Der er to bind i serien Slangeilden” og Flammeherrerne (Fahrenheit, 2021/2022) og begge er ganske underholdende læsning.

De første sider er hvert af bindende kan læses på forlagets hjemmeside:


https://forlagetfahrenheit.dk/product/homunculus-bind-1-flammeilden/

https://forlagetfahrenheit.dk/product/homunculus-2-flammeherrerne/

lørdag den 3. august 2024

På sporet af Lovecraft

 


På sporet af Lovecraft er en podcast hvor Merlin P. Mann & Dennis Jacob Hess Rosenfeld har sat sig for at læser alle Lovecrafts historier i kronologisk rækkefølge.I hert afsnit taler de om de noveller de har læst siden sidst. Det er ganske underholdende at lytte med på, og man kan sagtens høre at de hygger sig med at lave denne Podcast.

https://paasporetaflovecraft.buzzsprout.com/

fredag den 28. juni 2024

I LY AF MØRKET II

 


Så er bind 2 af tegneserieantologien I ly af mørket udkommet. Denne gang indeholder den tegneserie udgaver af følgende Lovecraft noveller:

  • ERINDRINGEN - Karsten Brandt-Knudsen
  • NYARLATHOTEP - Anders Fjølvar
  • ERIC ZANNS MUSIK - Olga Nørager-Nielsen
  • AZATHOTH - KIK
  • HAVEN - Michael Lillegaard Larsen
  • OUTSIDEREN - Sanne Eilsøe-Madsen
  • HVAD MÅNEN BRINGER - NMAAR
  • SARNATHS UNDERGAND - Lauge Eilsøe-Madsen
  • JULE RÆDSEL - Nicolai Hvidberg Jørgensen
  • PÅ VANVIDDETS BJERGE - Dahmu.mu

 Også til dette bind har jeg skrevet forordet. Den kan kæbes på forlagets hjemmeside: https://forlaget-afkom.dk/vare/i-ly-af-moerket-2/

fredag den 7. juni 2024

H.P. Lovecrafts kronologiske værker nr. 14 og 15




 HN Publishing fortsætter heldigvis deres serien af H.P. Lovecrafts kronologiske værker. Det er med henholdsvis Ulthars katte som nummer 14 og "Træet" som nummer 15.

Som tidligere så er der både ebøger og lydbøger, og begge bør man bestemt sørge for at få tilføjet til sin samling